Uniunea Națională a Studenților din România aduce în lumină faptul că dreptul la învățătură, parte a dreptului la educație, este prevăzut în Constituția României prin articolul 32 – ”Dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu, prin învățământul liceal și cel profesional, prin învățământul superior, precum și prin alte forme de instrucție și de perfecționare”.
Conform egalității de șanse, prevăzute în Constituția României, tinerii cu dizabilități au dreptul la învătătură și dreptul de a fi tratați în mod egal, atât de autoritățile publice, cât și de ceilalți cetățeni.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului asigură școlarizarea specializată și asistența psihopedagogică adecvată copiilor și tinerilor cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale, conform Legii Educației Naționale, art.94 alin. (2) lit. (k).
Pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, se organizează şcolarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată, conform Legii Educației Naționale, art.52 alin. (2).
Atragem astfel atenția celor 29 de elevi ai clasei a VII –a B de la Școala I.L. Caragiale din Pitești, care, sprijiniți de părinții lor printr-o decizie a Comitetului de părinți, au refuzat să participe la ore luni, 18.10.2016 și marți, 19.10.2016, având ca principal motiv faptul că în componența clasei a VII –a B se află și un elev cu dizabilități.
Recomandăm elevilor, comitetului de părinți și conducerii instituției de învățământ să înceteze imediat acest protest și să ofere acces la educație acelui elev, indiferent de dizabilitatea pe care o are.
Şcoala I.L Caragiale din Pitești, prin drepturile instituționale pe care le deține, poate și ar trebui să medieze acest conflict de îndată.
Suntem conștienți de faptul că Legea Educației Naționale nu ne oferă suficiente indicații cu privire la astfel de situații, dar în același timp suntem conștienți de faptul că Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a identificat numeroase cazuri în care copiilor cu dizabilități le este îngrădit accesul la educație, susținând astfel că România s-a mai confruntat cu astfel de situații care nu au fost foarte des mediatizate.